Menu

Al mijn glutenvrije recepten van de afgelopen jaren heb ik verzameld op deze pagina. Daarnaast heb ik de recepten ingedeeld in categorieën zodat je makkelijk het recept kan vinden wat je zoekt. Klik hieronder op een recept en je gaat direct naar het juiste recept toe.

Glutenvrije taart recepten

Glutenvrije koekjes recepten

Glutenvrije sinterklaas recepten

Glutenvrije lunch recepten

Glutenvrije soep recepten

Glutenvrije pizza & pasta recepten

Glutenvrije recepten: Taart

Glutenvrije recept: perentaartPerentaart recept: lekker, makkelijk & snel

Ik had in de nog wat peren liggen die opgemaakt moeste worden, dus ging ik op zoek naar een recept met peren. Het resultaat: een heerlijk perentaart recept! Binnen 50 minuten heb je een heerlijke perentaart op tafel staan. Het recept is origineel met gewone bloem maar deze kan je prima vervangen door schar mix C voor een glutenvrije perentaart.

Recept voor perentaart

Hoeveelheid: 8 personen
Tijd: 20 minuten bereiding + 30 minuten oven
Prijs: €3,70

Voor de bodem:

150 gram roomboter
150 gram fijne suiker
1 zakje vanille suiker
200 gram bloem, ik gebruik schär mix C (glutenvrij)
3 eieren

Voor de topping:

2 peren
2 eetlepels fijne suiker

overige benodigdheden:

Bakvorm
Boter/olie om in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C .
  2. Mix de boter en suiker met een handmixer romig.
  3. Mix de bloem erdoor.
  4. Voeg al mixend 1 voor 1 de eieren toe, tot een smeuïg deeg ontstaat.
  5. Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem.
  6. Schil de peren, snij ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snij ze vervolgens in de lengte in 3 schijven.
  7. Leg de peer op het deeg en druk ze stevig aan in het deeg.
  8. Bak de perentaart in 30 minuten goudbruin.
  9. Haal de taart uit de oven en verwarm de ovengrill voor.
  10. Verdeel 2 eetlepels fijne kristalsuiker over de taart.
  11. Zet de taart met het suikerlaagje ongeveer 1 minuut onder de gril om het te karameliseren. (dit kan korter zijn afhankelijk van je gril, dus houd het goed in de gaten!)

Smakelijk eten! De taart is erg lekker lauwwarm of op kamertemperatuur.
Tip: de taart is ook prima te bewaren op kamertemperatuur afgedekt met aluminiumfolie.

Appelgebak recept: lekker, makkelijk & snel

De perentaart/perencake was zo ontzettend goed gelukt dat ik een versie probeerde te maken met appel. Appeltaart is ontzettend lekker, maar vaak zo veel werk. Voor dit appelgebak hoef je geen deeg te rollen en de cake staat binnen 50 minuten op tafel. Dit recept is niet alleen heel lekker, makkelijk & snel maar ook nog eens glutenvrij als je mijn ingredienten gebruikt.

Recept: Appelgebak voor 8 personen

Tijd: 20 minuten bereiding + 30 minuten oven
Prijs: €3,80

Voor de bodem:

150 gram roomboter
150 gram fijne suiker
1 zakje vanille suiker
200 gram bloem, ik gebruik schär mix C (glutenvrij)
3 eieren

Voor de topping:

3 jonagold appels
30 gram suiker
1,5 theelepel kaneel

Benodigdheden:

Bakvorm
Boter/olie om in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C .
  2. Mix de boter en suiker met een handmixer romig.
  3. Mix de bloem erdoor.
  4. Voeg al mixend 1 voor 1 de eieren toe, tot een smeuïg deeg ontstaat.
  5. Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem.
  6. Schil de appel, snij deze in kwarten en verwijder het klokhuis. snijd de appel vervolgens in blokjes.
  7. Meng de suiker en kaneel door de appelblokjes.
  8. Zorg dat de appeltjes minder vochtig zijn door ze even uit te laten lekken in een vergiet.
  9. Verdeel de appeltjes over het beslag en druk ze een beetje aan.
  10. Bak de appeltaart in 35 minuten goudbruin.

Het moeilijkste van dit recept? wachten met eten tot het appelgebak is afgekoeld ;) Smakelijk eten!

Glutenvrije recepten: Koekjes

Glutenvrije recepten: Flapjacks

Recept voor glutenvrije flapjacks

Bereidingstijd: 35 minuten (10 minuten bereiden + 25 minuten in de oven)

Ik was al een tijd op zoek naar lekker glutenvrije havermout koeken. Toen ik dit recept probeerde was ik meteen verkocht! Inmiddels heb ik ze zo vaak gemaakt dat ik de tel kwijt ben geraakt, het recept is zo klaar en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Wel heb ik het recept inmiddels wat aangepast en doe ik er iets minder boter en suiker in aangezien ze de eerste keer iets te zoet en vet waren. Deze flapjacks zijn een succes ook bij mensen die niet glutenvrij moeten eten.

Ingrediënten:

115 gram roomboter
115 gram donkere basterdsuiker
3 eetlepels ahornsiroop (o.a. te koop bij ecoplaza)
250 gram havermout (ik gebruik glutenvrije havermout van Lieke is vrij)

Bereidingswijze:

  1. Smelt de roomboter samen met de donkere basterdsuiker en de ahornsiroop in een pannetje, er ontstaat een donker egaal mengsel.
  2. Meng dit mengsel met de havermout, net zo lang tot alle havermout is bedekt met het mengsel.
  3. Stort het havermout mengsel op een bakmat en druk het met de onderkant van een lepel plat zodat de koek overal even dik is en zorg er voor dat de koek uiteindelijk een diameter heeft van 24 cm heeft.
  4. Bak de flapjacks +/- 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Zodra de flapjacks uit de oven zijn en volledig zijn afgekoeld kun je ze in stukken breken.

Ik doe ze vervolgens in een goed afgesloten koektrommel en de 3e dag zijn ze nog steeds lekker. Om eerlijk te zijn hebben ze dag 4 nog nooit gehaald, dan zijn ze altijd al op.

Glutenvrije Recepten: Brusselse Wafels

Glutenvrije Brusselse wafels

Prijs: ongeveer €1,29 voor 5 stuks

Deze glutenvrije Brusselse wafels zijn makkelijk te maken, snel klaar en heel lekker!
Naast lekker zijn deze wafels ook nog eens budgetvriendelijk. Deze glutenvrije wafels kosten namelijk maar €0,26 per stuk! Ter vergelijking: de wafels van ah eigen merk kosten €0,38 per stuk.

Ingrediënten:

100 gram Schär mix C
40 gram roomboter
2 eieren
100 ml melk
4 eetlepels witte basterdsuiker
1 zakje vanille suiker
snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Boter luchtig mixen
  2. Eieren, suiker en vanille suiker toevoegen en schuimig mixen
  3. Meel en het zout toevoegen tijdens het mixen
  4. Melk er door heen mixen.
  5. Het beslag met een sauslepel over het wafelijzer verdelen.
  6. Wacht tot de wafels niet langer aan het wafelijzer plakken en ze mooi goudbruin zijn.
  7. Laat ze vervolgens even af koelen op een rooster.

De wafels zijn erg lekker met allerlei verschillende toppings bijvoorbeeld: aardbeien met slagroom, gesmolten chocolade, warme kersen, poedersuiker of jam.

Glutenvrije recepten: Eierkoeken

Glutenvrije eierkoeken

Prijs: ongeveer 2 euro voor 7 eierkoeken
bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten in de oven

Ik ben altijd al een grote liefhebber geweest van eierkoeken. Eierkoeken zonder beleg, met hagelslag of witte eierkoeken ik ben er dol op! Een tijd geleden kocht ik regelmatig glutenvrije eierkoeken van bakkerij van Gils. Deze eierkoeken waren lekker maar duur, 3,80 voor 4 stuks. Daarom ben ik zelf gaan proberen om glutenvrije eierkoeken te bakken, en dat is gelukt! Deze eierkoeken zijn eerlijk gezegd veel lekkerder dan de normale eierkoeken die je in de supermarkt koopt, ook familie en kennissen eten ze graag. Qua smaak is het een mix tussen een normale eierkoek en een witte eierkoek.

Ingrediënten:

100* gram eieren (dit zijn 2 eieren)
100* gram Schar mix C
100* gram Suiker
snufje zout
5 gram bakpoeder (bv. backin van dr. oetker)
5 gram fiberhusk
1 theelepel citroenrasp

* Ei, suiker en mix C moeten er even veel in! Wanneer de eieren minder wegen of juist meer pas dan ook de hoeveelheid mix C en suiker aan.

Bereidingswijze:

  1. Ei en suiker met een mixer schuimig kloppen. Het mengsel moet dik en roomwit worden.
  2. Bloem, zout, bakpoeder en fiberhusk bij elkaar doen en mengen. Vervolgens dit boven het ei-suiker mengsel zeven. Dit samen met de citroenrasp door het ei-suiker mengsel scheppen, niet mixen!!
  3. Laat het mengsel een ochtend staan, minimaal een half uur.
  4. Schep 2 eetlepels op een met bakpapier beklede bakplaat, voor 1 eierkoek. Je kan ongeveer 4 van deze eierkoeken op 1 bakplaat doen. Houd voldoende ruimte over tussen de eierkoeken om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan zitten.
  5. Bak de eierkoeken in een voorverwarmde oven op 200 graden (ik gebruik altijd de boven- en onderwarmte stand) in 7 tot 10 minuten licht bruin. De tijd is afhankelijk van je oven, ik bak mijn eierkoeken altijd 10 minuten. Wanneer je ze te kort bakt zijn ze minder lekker.
  6. Laat ze even (1 a 2 minuten) afkoelen om ze vervolgens met bakpapier en al om te keren en het bakpapier er voorzichtig afhalen.
  7. Bak nu de overige (3) eierkoeken op dezelfde manier.

Tip: maak extra eierkoeken om in te vriezen. Zo heb je altijd verse eierkoeken in huis: ze ontdooien snel en smaken net zo lekker.

Glutenvrije recepten: Sinterklaas

Glutenvrije recepten: Pepernoten

Glutenvrije pepernoten recept (kruidnoten)

hoeveelheid: 80 pepernoten
prijs: €2,35

Disclaimer: ik noem kruidnoten altijd pepernoten, dus je bent gewaarschuwd ;)
Vorig jaar kocht ik glutenvrije pepernoten bij de Albert Heijn. Dit jaar maakte ik voor het eerst zelf glutenvrije pepernoten. Deze pepernoten smaken precies zo als glutenvolle pepernoten en zijn vele malen lekkerder dan de pepernoten uit de winkel. Het is dus zeker de moeite waard om ze zelf te maken!

Ingrediënten:

pepernoten mix:
100 gram donkere basterdsuiker
200 gram schar mix C
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels fiberhusk
5 gram speculaaskruiden*
mespunt zout

80 gram zachte roomboter
60 ml melk

* De kruiden van simply spices zijn glutenvrij. Van de koekkruiden van verstegen (zonder zout) ben ik helaas ziek van geworden.

Bereidingswijze:

  1. Meng de ingrediënten van de pepernoten mix door elkaar in een kom.
  2. Voeg de melk en de boter toe, mix met kleedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.
  3. Kneed het deeg met je handen tot een deegbal. Het deeg moet een beetje glimmen en vettig aanvoelen.
  4. Verpak de deegbal in plastic folie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Tip: maak het deeg de avond van te voren.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  6. Verdeel het deeg in 4 stukken. Strooi wat bloem op je werkblad en je handen en kneed het deeg goed door. Na het kneden is het deeg soepel en minder vet.
  7. Rol van ieder deegdeel c.a. 20 balletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  8. Bak de pepernoten in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Tip: je kan de pepernoten prima bewaren in een afgesloten plastic bakje.
Tip: je kan ook makkelijk zelf chocolade pepernoten maken door de pepernoten door gesmolten chocolade te halen.

Glutenvrije recepten: Chocolade pepernoten

Chocolade pepernoten maken

Aangezien glutenvrije chocolade pepernoten niet te koop zijn, zat er maar 1 ding op: zelf chocolade pepernoten maken. Het voordeel is dat je geen mix hebt met witte, melk en pure chocolade maar alleen de smaak die jij lekker vind. Ik ben dol op pure chocolade pepernoten, maar je kan natuurlijk ook andere chocolade gebruiken.

Chocolade pepernoten maken, wat heb je nodig?

Pepernoten, zoals deze heerlijke glutenvrije pepernoten
Chocolade, ik gebruik pure chocolade pastilles van droste.

Bereidingswijze:

  1. Smelt de chocolade au bain marie.
  2. Dip de pepernoten in de chocolade. Leg de pepernoot in de gesmolten chocolade en giet met een lepeltje wat chocolade over de pepernoot zodat de gehele pepernoot bedekt is met chocolade.
  3. Leg de pepernoot op een bakpapier en laat de chocolade uitharden.

Glutenvrije recepten: Taai Taai

Recept voor glutenvrije taai-taai

Hoeveelheid: ongeveer 17 stuks / 550 gram
prijs: €4,19

Taai-Taai is mijn favoriete sinterklaas snoepgoed. Daarom hierbij een glutenvrij recept voor taai-taai. Helaas is glutenvrije taai-taai niet te koop in de winkel, dus ging ik zelf aan de slag in de keuken met als resultaat dit heerlijke glutenvrije taai-taai recept. Het resultaat is echt ontzettend lekker, het verschil met glutenvolle taai-taai is bijna niet te proeven.

Ingrediënten:

2 stuks anijsstaafjes
225 gram (acacia) honing
40 gram stroop
2 eieren
190 gram schar mix C
100 gram kleefrijstemeel (x.o. van toko)
50 gram rijstmeel (x.o. van toko)
10 gram bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden (simply spices)
1 theelepel gemberpoeder
snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Meng de: anijspoeder, honing, stroop en 1,5 losgeklopt ei. let op: bewaar het halve ei voor stap 7
  2. Zeef in een nieuwe mengkom het meel, de kruiden, gemberpoeder en zout en roer dit door elkaar.
  3. Mix met kleedhaken het meelmengsel door de honing tot een stevig deeg.
  4. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten afgedekt in de koelkast.
  5. Verwarm de over voor op 200 graden.
  6. Verdeel het deeg in stukken en vorm hier vierkante plakjes van met je handen, van ongeveer 4 x 6 cm met een dikte van 1 cm. Je kan eventueel op je handen of werkblad wat bloem doen zodat het deeg minder plakt.
  7. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met de rest van het ei.
  8. Bak de taai-taai in ca. 15 minuten goudbruin.

Smakelijk eten! Je kan de taai-taai het beste de zelfde dag nog opeten of invriezen.

Glutenvrije recepten: Lunch

Glutenvrije recepten: Quesadilla met brie

Lunch wrap: Quesadilla met brie

De bereiding van deze wrap is zo ontzettend makkelijk dat het eigenlijk geen recept te noemen is. Maar aangezien het ontzettend lekker was wou ik het toch graag met jullie delen. Zie het maar als een soort lunch inspiratie. Om deze quesadilla te maken heb ik een panini gril gebruikt maar je kan het denk ik ook prima bereiden in een pan.

Ingrediënten:

Wraps, ik heb de glutenvrije wraps van schär gebruikt.
Brie
Walnoten
Honing

Bereidingswijze:

  1. Snijd een dikke plak brie af en leg deze over de lengte van de wrap.
  2. Rol de wrap op, zodat de brie in het midden zit.
  3. Leg de opgerolde wrap onder een panini grill.
  4. Wacht tot de brie gesmolten is, hoelang dit duurt is afhankelijk van de soort gril die je gebruikt.
  5. Snijd de wrap doormidden en garneer de wrap met walnoten en honing.

Smakelijk eten! 

Glutenvrije recepten: Broodje mozzarella

Broodje mozzarella uit de oven met spekjes en ui

Hoeveelheid: 2 broodjes

Veel van mijn zelfgemaakte recepten zijn geïnspireerd op gerechten die ik ooit ergens heb gegeten. Ik probeer deze recepten dan thuis na te maken en eventueel nog wat aan te passen na eigen smaak. Zo is ook dit recept voor een broodje mozzarella uit de oven ontstaan. Ik at dit broodje regelmatig bij een lunch cafe in de buurt. Aangezien ik daar helaas niet meer glutenvrij kan eten, besloot ik het recept na te maken. En dat is gelukt! Een lekker lunch recept voor thuis is altijd handig om te hebben. Voor als je visite krijgt of als je gewoon zin hebt in een wat meer speciale lunch. Het is natuurlijk helemaal fijn als je dat gerecht dan ook nog makkelijk en snel klaar kan maken met maar een paar ingrediënten. Moet je net als ik glutenvrij eten? Maak het dan gewoon met een glutenvrij broodje, alle overige ingrediënten zijn glutenvrij. Ik heb voor dit recept schär mehrkornbrötchen gebruikt, dat was erg lekker!

Ingrediënten:

2 harde broodjes
125 gram spekjes
200 gram mozzarella
1 grote ui

Bereidingswijze:

  1. Dep de mozzarella goed droog met wat keukenpapier, anders wordt het broodje vochtig in de oven. Snijd de mozzarella in plakken van ongeveer 1 cm.
  2. Bak de ui in een pan met een beetje boter tot deze gekarameliseerd zijn. Bak de spekjes in een andere pan, tot deze gaar zijn. Doe de spekjes en ui bij elkaar in de pan en bak het geheel nog even kort.
  3. Neem een broodje, schep hier wat van het ui/spek mengsel op en leg daarbovenop wat plakken mozzarella. Zet dit in de oven, ik zet de oven op een medium grill stand, totdat de mozzarella is gesmolten.

Serveer het broodje warm, smakelijk eten!

Glutenvrije recepten: Soep

Glutenvrije recepten: Uiensoep

Recept voor verse glutenvrije uiensoep

Het recept is glutenvrij, maar het is eigenlijk gewoon een lekker basis recept dus is het voor iedereen geschikt. Wanneer je dit maakt voor glutenvrije gasten gebruik dan de ingrediënten die ik ook heb gebruikt. (let op: ingrediëntenlijsten kunnen veranderen dus check ook altijd de verpakking op gluten of check een product op livaad.nl)

Ingrediënten:

50 gram boter
1,3 kg uien, in dunne ringen gesneden
2 liter water + 4 of 5 bouillonblokjes, ik gebruik Knorr runderbouillon.
zout en peper
(glutenvrij) brood, ik gebruik Yam brood.
gratin kaas, ik gebruik ah kaas voor ovengratin geraspt.

Bereidingswijze:

  1. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin de boter. Voeg de uienringen toe en laat ze op een niet te hoog vuur zonder deksel ongeveer 60 minuten fruiten. De tijd kan verschillen afhankelijk van hoe hoog het vuur staat houdt een tijd van tussen de 40 en de 80 minuten aan. Het is belangrijk dat je de uienringen regelmatig omschept en dat het vuur niet te hoog staat want de uienringen mogen niet verbanden.
  2. Maak ondertussen de bouillon: doe de 4 bouillonblokjes samen met de 2 liter water in een pannetje en zorgt dat het water warm genoeg wordt om de blokjes te laten smelten.
  3. Wanneer de uienringen donker gekleurd en goed gekarameliseerd zijn voeg dan de bouillon toe. Breng de soep op smaak met wat zout en peper en proef de soep. Wanneer de soep nog te flauw is vroeg het extra bouillon blokje toe aan de soep. Breng de soep aan de kook en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  4. Leg het (glutenvrije) brood op een snijplank en steek er rondjes uit met een uitsteekvorm.
    Schep de soep in soepkommen, leg het sneetje brood erin en bestrooi het met geraspte kaas. Verwarm de oven voor, zet de soepkommen er in en wacht tot de kaas is gesmolten. Let op: de kommen zijn extreem warm! Haal ze uit de oven en eet smakelijk!
  5. Met dit recept is zelf tomaten soep maken ontzettend makkelijk. Daarnaast is het snel klaar, goedkoop en heel lekker. Een ander voordeel: je weet wat er in de soep gaat. In bouillonblokjes en soepmixen zitten allerlei rare toevoegingen en E-nummers. Die gebruiken we dus niet in dit recept. Helaas kost zelf bouillon maken veel tijd, daarom heb ik een recept ontwikkeld waarin je geen bouillon nodig hebt. Ik beloof je dat je het verschil niet gaat proeven, deze soep is heerlijk!

Recept voor verse tomatensoep

Hoeveelheid: 4 kommen soep
Prijs: c.a. €1,50
Tijd: 10 minuten

Ingrediënten:

500 gram gezeefde tomaten
500 ml water
2 of 3 eetlepels soja saus
Italiaanse kruiden en/of provinciale kruiden
zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Doe de gezeefde tomaten en het water in een pan.
  2. Zet deze pan op een midden hoog vuur en roer de soep goed door. Zorg dat de soep warm wordt en eventueel zacht doorkookt.
  3. Breng de soep op smaak met de sojasaus, peper, zout Italiaanse kruiden en/of provinciale kruiden. Je kan de hoeveelheid kruiden naar eigen smaak aanpassen.

Dat was het! Serveer de soep eventueel met een lekker (glutenvrij) stokbroodje.

Tips & variaties:

Tomaten-creme soep:
Voeg kookroom toe aan het einde van het recept. Je kan ook wat kookroom toevoegen net voor het opdienen.

Chinese tomatensoep:
Voeg groenten (zoals taugé) en mie toe aan de soep.
Voeg ook een beetje suiker en eventueel wat andere kruiden toe aan de soep.

Tomatensoep met balletjes:
Je kan eventueel ook gehaktballetjes toevoegen. Bak de gehaktballetjes dan even gaar in een koekenpan en voeg deze vervolgens toe aan de warme soep.

Glutenvrije recepten: Pizza & Pasta

Glutenvrije recepten: Pizza maken

Glutenvrije pizza maken met Schar mix B

Een lekkere glutenvrije pizza maken, het blijft lastig! Als je dan ook nog eens en dunne glutenvrije bodem wil maken is het nog moeilijker. Toch is het me gelukt om een lekker recept samen te stellen na het proberen van een aantal verschillende recepten. Het gebruik van fiberhusk en melk bleek een groot verschil te maken voor de smaak en textuur van de bodem. Als je ook geen lactose mag hebben kan je de melk prima vervangen door water. De meeste pizzabodem recepten zijn namelijk met water, maar ik vind de bodem minder droog als je melk gebruikt.

Recept glutenvrije pizza

Hoeveelheid: 1 grote bakplaat vol
prijs: c.a. €1,30
Tijd: 1,5 uur (waarvan 50 minuten wachttijd)

Ingrediënten:

188 gram Mix B
3 gram Fiberhusk
6 gram gedroogde gist
150 ml melk
Flinke snuf zout
snufje suiker
10 gram olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Gist oplossen in lauwe melk.
  2. Alle ingrediënten goed mengen en glad deeg maken.
  3. Bestuif je werkblad met mix B. Kneed het deeg met je handen en rol het vervolgens uit met een deegroller.
  4. Leg het deeg op de bakplaat en laat het 30 minuten rijzen in de oven met bakje kokend water op bodem.
  5. Beleg de pizza met tomatensaus, kaas en eventuele andere ingrediënten.
  6. Bak pizza op 220 graden ongeveer 14 minuten: boven en onder warmte, laag in de oven. Bak de pizza vervolgens nog 4 minuten hoger in de oven.

glutenvrije pizza recept

Pizza opwarmen

Heb je nog pizza over? Geen probleem! gewoon opwarmen in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Stiekem wordt de pizza daardoor nog lekkerder aangezien de bodem dan extra krokant wordt.

Smakelijk eten!

lasagne recept glutenvrij romig

Lasagne recept voor romige lasagne bolognese

Recept voor 3 tot 4 personen
bereidingstijd: c.a. 25 minuten + 35 minuten oventijd

Lasagne staat absoluut in mijn top 3 lievelingsgerechten, misschien zelfs wel op plaats 1. Ik ben dol op een lekkere romige lasagne bolognese, en ik at dit dan ook regelmatig in Antwerpen. In Antwerpen bij een restaurantje dat de Bistro heet, maken ze lasagne helemaal zoals ik het lekker vind: een lasagne bolognese met veel room. Nu ik niet meer zomaar lasagne kan eten in een restaurant heb ik vele uren op google gespendeerd op zoek naar het perfecte lasagne recept, zonder succes. Op een gegeven moment kwam ik per toeval achter het ‘geheime ingredient’ toen ik tomaten roomsoep maakte met kookroom. Tot die tijd maakte ik de lasagne altijd met bechamelsaus maar kookroom is zo veel lekkerder! Met kookroom creëer je dus een echt lekkere lasagne bolognese, dit lasagne recept is ook lekker als je niet van romige gerechten houd (zoals mijn vriend) maar gebruik dan de minimale hoeveelheid room.

Ingrediënten:

1 zak Bertolli pasta saus kruidig
350 gram runder gehakt
Cajun kruiden
lasagne bladeren: ik gebruik de glutenvrije lasagne bladeren van peaks free from
1 of 2 flesje kookroom: afhankelijk van je persoonlijke smaak
gratin kaas of mozzarella

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur. Kijk voor de juiste temperatuur op de verpakking van de lasagne bladeren. Mijn oven stel ik in op boven- en onderwarmte op 180 graden.
  2. Kruid het gehakt met bijvoorbeeld Cajun kruiden, niet te sterk. Bak het gehakt rul en voeg de Bertolli saus toe, laat de saus 10 minuten zacht doorkoken. Ik voeg nog altijd wat water toe zodat de saus wat dunner wordt i.v.m. het bedekken van de lasagne bladeren.
  3. Bouw de lasagne op: begin met een laag pastasaus, leg hierop een laag lasagne bladeren (over de gehele bodem) en daarboven op weer een laag pastasaus. Ga zo verder totdat de pastasaus op is, eindig met een laag lasagne bladeren. Zorg dat je de schaal niet helemaal tot de rand toe vult.
  4. Schenk de kookroom nu over de lasagne. De lasagne bladeren moeten helemaal bedekt zijn met saus zodat de lasagne gelijkmatig gaart. De exacte hoeveelheid kookroom is afhankelijk van je persoonlijke smaak, hoe meer kookroom hoe romiger de lasagne wordt. Persoonlijk zou ik niet meer dan 325 ml kookroom gebruiken bij deze hoeveelheid pastasaus, anders wordt het te romig.
    Bedek de lasagne met de kaas en zet de lasagne in de oven.
  5. De bereidingstijd is afhankelijk van hoe lang de lasagne bladeren moeten garen, deze informatie kan je vinden op de verpakking van de lasagne bladeren. De lasagne die ik maak met de lasagne bladeren van peaks free from gaat bij mij c.a. 35 minuten in de oven. Ik raad je aan om de lasagne bladeren regelmatig te checken of ze al gaar zijn, dit kan je doen door er met een vork in te prikken. Wanneer je denkt dat de lasagne bladeren gaar zijn kan je voor de zekerheid een stukje pasta proeven.

Smakelijk eten! Wat is jouw lievelingsgerecht?